هوش مصنوعی میتواند به ما کمک کند تا زبان و احساسات حیوانات را متوجه شویم؟ پاسخ به این سوال با توجه به مطالعه انجام شده اخیر آری است.
به تازگی برخی محققان بخش زیست شناسی دانشگاه کپنهاگ، مدلی را آموزش دادهاند که میتواند تفاوت میان احساسات مثبت و منفی در چندین گونه حیوانات از جمله گراز وحشی و گاو را تشخیص دهد. این کار به وسیله هوش مصنوعی و به طور تخصصی توسط تحلیل الگوی اکوستیک صداهایشان انجام میگردد که موفق شده تا این کار را با دقت ۸۹.۴۹ درصد انجام دهد.
پیشرفت اخیر، شاهدی بر توانایی هوش مصنوعی برای رمزگشایی زبان احساسات گونههای مختلف حیوانی بر پایه تحلیل الگوی صوتی است. این مسئله با بررسی احساسات حیوانات در لحظه، به طور بالقوه میتواند تحولی در زمینه مدیریت دام و حفاظت از آنها به وجود آورد.

هوش مصنوعی به عنوان مترجم جهانی زبان احساس حیوانات
همانطور که چت جی پی تی با فهم الگوهای زبان انسان، متنهای مختلف را پردازش میکند و به ما پاسخ میدهد، این هوش مصنوعی جدید با تحلیل الگوهای آوایی حیوانات مختلف، تفاوت در نوع ارتباط زبانی آنها را رمزگشایی میکند.
با تحلیل و بررسی صوت هزاران گونه از پستانداران شاخدار در وضعیتهای هیجانی متفاوت، محققان ویژگیهای کلیدی صوت برای بررسی احساسات مختلف را دریافتند. از مهمترین عناصر صوتی برای بررسی مثبت یا منفی بودن نوع احساس در حیوانات، تفاوت در مدت زمان صوت، انرژی و فرکانس پایه و مدولاسیون دامنه آن است. این شاخصهها به طور معنی داری در گونههای مختلف پایدار بودند. این مسئله نشانگر پایداری بیان احساسات از طریق صوت در فرایند تکامل میباشد.
تحول در دام پروری و حفاظت از حیوانات
پژوهش صورت گرفته احتمال میدهد، مدلها در این زمینه میتوانند باعث ایجاد ابزارهایی هوشمند به منظور ارزیابی در لحظه احساسات و هیجانات حیوانات شوند و این موضوع میتواند باعث ایجاد تغییرات شگرف در زمینه دام پروری، مراقبتهای دامپزشکی و تلاش های حفاظتی گردد. یکی از محققان در این زمینه به نام بریفر توضیح میدهد:
فهم اینکه حیوانات چگونه احساسات خود را ابراز میکنند، میتواند به ما در زمینه افزایش بهزیستیشان کمک کند. اگر زودهنگام متوجه استرس و یا ناراحتیشان شویم، میتوانیم مداخلات را پیش از آن که مسئله شدیدتر شود، انجام دهیم. جدای از آن میتوانیم هیجانات مثبتشان را نیز تقویت کنیم.
مدلهای زبانی هوش مصنوعی مانند چت جی پی تی، به کمک یادگیری عمیق (Deep Learning)، زبان انسان را تفسیر کرده و مانند ما پاسخ میدهند. به طول مشابه، پژوهشگران از این روش برای تحلیل و تفسیر زبان احساس حیوانات استفاده کردهاند.
قدمهای بعدی: توسعه تحقیقات و به اشتراکگزاری دادهها
برای حمایت از تحقیقات آتی در این زمینه، پژوهشگران فوق دادههای خود به نام آواهای هیجانی از ۷ گونه پستاندار شاخدار را به صورت عمومی منتشر کرده و در اینباره گفتند:
ما میخواهیم این دادهها، منبعی برای دانشمندان دیگر قرار گیرد. با انشار عمومی این پایگاه داده، امیدواریم که پژوهشها در زمینه نقش هوش مصنوعی در فهم زبان حیوانات و بهبود زیستآنها تسریع شود.
در سالهای اخیر، چت جی پی تی و سایر مدلهای زبانی توانستهاند تا شیوه تعامل انسان ها با محیط و یکدیگر را به طور چشمگیری متحول سازند. حال با وجود پیشرفتهای اینچنینی، سوالی جدید در ذهن ما ایجاد میگردد که آیا هوش مصنوعی قادر است تا پای خود را از دنیای انسانها فراتر گذاشته و با حیوانات و حتی سایر اشکال زنده و غیرزنده نیز تعامل داشته باشد؟ این توانایی همچنین میتواند پل ارتباطی انسانها با سایر موجودات باشد.
سخن پایانی
این پژوهش به ما کمک کرد تا بتوانیم یک قدم به آیندهای نزدیک شویم که در آن امکان درک و پاسخگویی به هیجانات حیوانات از طریق هوش مصنوعی وجود دارد. توانایی فهم زبان حیوانات با هوش مصنوعی میتواند به علم، بهزیستی حیوانات و همچنین صنعت دامپروری کمک قابل توجهی نماید. همچنین مسیر توسعه برای تعامل هوش مصنوعی با دنیایی فراتر از دنیای انسانها پیش رو است.